Nödvändigt ont – Maria Adolfsson

Julen närmar sig när den excentriske konstnären Raymond Osse försvinner hemifrån i vredesmod. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga i avvaktan på att en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig påfrestande i flera avseenden, och långsamt börjar hon misstänka att försvinnandet inte varit frivilligt. Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som både förbryllar och förskräcker.

Kommentar:
Nödvändigt ont är den sjätte delen i Doggerland-serien, efter Felsteg, StormvarningMellan djävulen och havetSpring eller dö och Fallvind. Och jag är så glad att den här favoritserien fortsätter hålla stilen!

Egentligen är det kanske lite konstigt att man känner sig så hemma på Doggerland och i den här fiktiva värld som Maria Adolfsson har skapat. Men det finns inget som känns fiktivt här. Doggerland ÄR på riktigt. Och det visar väl bara på hur skicklig Adolfsson är på miljöbeskrivningar, men också på att väva in kulturen, sedvänjorna, språket, och inte minst karaktärerna med Karen Eiken Friis i spetsen. Ja, Hornby har numera gift sig och blivit Friis.

Mordgåtan som ska lösas är klurig, med många misstänka och tvära kast. Och som alltid med en dramatisk upplösning. Som jag ser fram emot del sju!

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 351
Utgivningsår: 2023