Fallvind – Maria Adolfsson

Två ungdomar hittas döda med bara ett dygns mellanrum i Doggerlands huvudstad Dunker. Karen Eiken Hornby är föräldraledig och inte alls nöjd med att behöva återgå i tjänst. Särskilt inte för att arbeta ihop med den tillknäppta Astrid Nielsen, som inte vill berätta varför hon sagt upp sig. Snart börjar de dock misstänka en koppling mellan dödsfallen. Frågan är om fler står på tur och varför någon bevakar Karen.

Kommentar:
Fallvind är den femte delen i Doggerland-serien, efter Felsteg, StormvarningMellan djävulen och havetoch Spring eller dö. Och det här är en av mina absoluta favoritserier.

Jag älskar Doggerland, den här fiktiva ögruppen och det persongalleri som Maria Adolfsson har skapat. Det är lika hög klass på miljöbeskrivningarna, karaktärsbygget, och på de mordgåtor Karen Eiken Hornby och hennes kollegor ställs inför.

Den här gången är det en lite lugnare historia, vi kastas inte rakt in i dramatisk, nagelbitande spänning. Covid har nått även till Doggerland med restriktioner, isolering och allt vad det innebär. Vi får också komma Karens kollega Astrid lite närmare och viktiga frågor om arbetsliv, jämställdhet och lika villkor kommer upp till ytan. Jag gillar att de frågorna alltid finns med i den här serien.

Fallvind – liksom hela serien – är tokbra! Det är välskrivna deckare, som är något mycket större än ”bara” deckare.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2022