Änkan – Helene Flood

Erling segnar ner på cykeln och hittas avliden. Ensam i det stora huset sitter Evy, hans fru sedan fyrtiofem år. Det är något som inte stämmer med makens dödsfall. Föremål försvinner från huset, de vuxna barnen döljer saker för henne och källardörren som alltid är låst står plötsligt på glänt. En gammal vän från Erlings ungdomstid dyker plötsligt upp och har något att berätta. Fanns det personer som ville skada Erling? Till och med döda honom? Och om så var fallet, är den personen nu ute efter Evy?  

Kommentar:
Änkan är Helene Floods tredje psykologiska spänningsroman, efter Terapeuten och Betraktaren. Alla tre är helt fristående, men de påminner om varandra i formen. Förutom att de alla har kvinnliga huvudpersoner som också är opålitliga berättare, så har de även ett begränsat persongalleri, och utspelar sig på liten yta. Det är som små, klaustrofobiska kammarspel i övre medelklassmiljö.

Den här gången handlar det om Evy som oväntat blir änka när maken Erling plötsligt dör. Men det är något som inte stämmer med hans dödsfall. Föremål har försvunnit från huset, och det känns som att någon smyger omkring där. Är det någon som velat skada Erling, eller döda honom? Och är det nu Evy som står på tur?

Det är välskrivet och spännande, och ovisst in i det sista. Utmärkt relationsthriller!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2024