Dags att lista årets julromaner!

Först tar IKEA fram julpyntet, sedan inventerar jag årets julromaner. Det är sen gammalt. För åttonde året i rad så listar jag mina favoriter inför julen 2020:
 Julen enligt Julia av Kristin Emilsson. Kristin är en av våra bästa feelgood-författare, vilket borgar för god kvalitet. Det här handlar om Julia Grahn som sitt namn till trots avskyr julen. Hon vill inte alls fira utan flyr till Visby för att vara kattvakt. Men det visar sig att nyskilde Petter fått samma erbjudande, så de tvingas samsas under samma tak.
Jul i krinolin av Amanda Hellberg sägs vara en blandning av Jane Eyre, Fröken Frimans krig och Chocolat. Det är december 1870 och vinterbal, och det låter som en riktigt mysig julromance.
In a Holidaze av Christina Lauren. Författarduon Christina Hobbs och Laura Billings är ett pålitligt par när det gäller att skriva romantisk komedi. Den här julkaramellen sägs vara en blandning mellan Love Actually och Måndag hela veckan, och det låter ju synnerligen lovande! Det handlar om Mae som hamnar i en tidsloop och tvingas återuppleva samma julfirande om och om igen – och måste klura ut hur hon stoppar tidsloopen och lyckas fånga sin käresta under misteln.
All I Want For Christmas av Joanna Bolouri. Jag älskade hennes The Most Wonderful Time of the Year (Jag kommer hem till jul) så självklart kommer jag att läsa hennes nya jul-lit. Den här gången handlar det om Nick, som efter att förlorat både jobb och flickvän, tar ett jobb som jultomte i gallerian. Där träffar han 4-årige Alfie som önskar sig att hans mamma Sarah ska bli lycklig igen. Vilket leder till att Nick parar ihop Sarah med sin bäste vän Matt. Inte det bästa draget eftersom Nick upptäcker att han själv har känslor för Sarah. Charm och värme utlovas.
Bara en gång om året (Christmas Shopoholic) av Sophie Kinsella. Det här är nionde boken i serien om Becky Brandon, född Bloomwood, allas vår shopaholic. Gamla fans, läs den, ni kommer inte att bli besvikna. Även ni som (liksom jag) tröttnat på Becky för länge sen bör läsa för det här Kinsella i högform. Jag läste den på engelska förra julen, och det här är roligt, juligt, och galet underhållande.
Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst. Det här är en ny Cilla Storm-deckare som utspelar sig i juletid. Jag är säker på att det blir en härlig liten karamell att njuta av till vitvinsglöggen.
A Perfect Paris Christmas av Mandy Baggott. Jag har ett stort Paris-längt eftersom min planerade resa blev inställd på grund av coronapandemin. Här kan jag istället läsa om Keeley och Ethan som stöter ihop i Paris, och förmodligen inser att de är menade för varandra, i skenet från Eiffeltornet.
Christmas at the Island Hotel av Jenny Colgan. Fjärde delen om Fiona och invånarna på den lilla skotska ön Mure. Jag är säker på att den här är lika mysig som de tidigare delarna – men eftersom jag läst de övriga på svenska så tror jag att denna får vänta till nästa år då vi lär ha en översättning ute i butikerna.
En oönskad julklapp av Sara Molin. Den här är jag väldigt sugen på att läsa, då jag älskade hennes förra: Som en öppen bok. Här utlovas humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö.
Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzon. Det här är en fristående uppföljare till fjolårets Två hjärtans karameller och jag anar att även detta blir lättsmält och julmysig läsning.

Vill du läsa spaningar från tidigare år?
2019: ’Tis the season – ja men verkligen!

2018: Det våras för jul-lit

2017: En spaning på säsongens jul-lit

2016: ’Tis the season – årets jul-lit är här

2015: En spaning på årets jul-lit

2014: Nu är julläsningen snart här

2013: Dags för lite julfeelgood