The Most Wonderful Time of the Year – Joanna Bolouri

Emily är 38 år, bor i London, och hennes dysfunktionella familj i Skottland ser fram emot att hon ska komma hem över julen. Den här julen är extra speciell eftersom ”ungmön” Emily till sin mors stora förtjusning äntligen ska ta med sig en man, pojkvännen Robert. Men, några dagar innan det är dags att åka, så tar det slut.
 
I ren desperation (och i ett alkoholrus) övertalar och betalar hon sin tio år yngre granne Evan, som hon avskyr, att följa med henne och spela rollen som Robert.
 

Det här är otrooooligt rolig läsning! Både Emily och Evan är från början störiga karaktärer, men på resan till Skottland och när de lär känna varandra så ändras också min inställning till dem. Emilys familj är den här klassiska brittiska dysfunktionella och hysteriska familjen som vi ofta ser i den här typen av böcker, helsköna människor. Och nej, det är såklart inte så svårt att lista ut hur det här kommer att sluta, men ett par överraskningar blir det ändå.

Joanna Bolouri jämförs med Mhairi McFarlane, och visst är det åt det hållet tankarna går. Det här är dock inte riktigt på samma nivå. Den stora bristen här är avslutet, som är väldigt forcerat. Allt annat är detaljerat och flyter på men slutet är bara bam-bam-bam. Det gillar jag inte.
 
Hur som helst, det är en väldigt underhållande och rolig jul-lit som fyller sin funktion. (Och tjugo spänn som e-bok på Bokus/Dito är ett fynd!) Jag märker också att jag saknar berättelsen och karaktärerna fast boken är slut, och har gått och funderat på dem i flera dagar nu. Och det händer ju inte alltid. Jag vill stanna kvar i Emilys och Evans värld ett tag till, jag känner mig inte färdig med dem.
 
Fakta:
Förlag: Quercus Books
Antal sidor: 405
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.