Som en öppen bok – Sara Molin

Clara Rennel har haft planen utstakad länge: Som lärare ska hon viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer. Styrkt av sina fiktiva medsystrar Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, är hon redo att uträtta stordåd i läsningens tjänst. När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne.

Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

 
Kommentar:
Det är svårt att inte ta Clara Rennel till sitt hjärta. I alla fall inte när man som hon är präglad av Lotta, Kulla-Gulla och Laura Ingalls; hon är en systersjäl. Och hon har det inte så lätt – hennes ex kontaktar henne med en 12-punktslista på alla saker hon gjorde fel i förhållandet, hennes bakåtsträvande kollegor vill rensa ut hennes nyinköpta klassuppsättningar av böcker, hennes föräldrar verkar ha en svacka i äktenskapet, och mitt i all hennes nyfunna lycka med ungdomskärleken Jonathan så går hon och får känslor för sin systers pojkvän. Lite småjobbigt sådär.
 
Som en öppen bok är en härlig feelgood och en strålande debut av Sara Molin. Språket flyter, karaktärerna känns äkta, och det är rolig och underhållande läsning. Ett stort plus för alla skolscenerna som jag fnissar lite extra åt.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.