Fritt fall – Anneli Olsson

När resesäljaren Alva Bergman utsätts för en riktigt grisig dumpning av pojkvännen kör hennes vinglande självkänsla rakt ner i diket. För att bevisa att hon inte alls är så feg och tråkig som han påstått, bestämmer hon sig för att följa med sin väninna på en långresa. Detta trots att Alva lider av grav flygrädsla och inte har satt sin fot på ett flygplan sedan hon var barn.
 
När väninnan får förhinder dras snaran åt än mer om Alvas hals. Ska hon ge sig av själv eller gömma sig hemma och låtsas inför alla att hon har rest? Hon har länge lyckats dölja vilken ovan resenär hon i själva verket är och har ingen lust att avslöjas nu. Alva ser ingen annan utväg än att kasta sig ut i en värld av nya platser och främlingar.
 
Kommentar:
Fritt fall är härlig läsning, kanske speciellt mycket i en tid som denna när resande är begränsat och längtet efter att få åka bort är som allra störst. Det har varit kul att hänga med Alva på hennes resa till Thailand, Australien och Nya Zeeland. 
 
Men Alva gör inte bara en fysisk resa, hon gör också en resa med sig själv och utvecklas från rädd, ängslig tjej till en stark och modig kvinna. Hon vågar, hon tar för sig, det går långt ifrån alltid som planerat, men hon borstar av sig och fortsätter framåt. Jag räknar med att det kommer fler böcker om Alva, för det finns många oavslutade trådar som jag är väldigt nyfiken på att få följa vidare.
 
Fritt fall är en mycket lyckad debut av Anneli Olsson. Dessutom egenutgiven. Om inte de etablerade förlagen var intresserade innan så tror jag i alla fall att de står på kö nu. 
 
Fakta:
Förlag: Tawera
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2020