En spaning på säsongens jul-lit

Nu är det dags för mitt årliga jul-lit eller christmas lit inlägg, där jag spanar in den säsongslitteratur som har sin högsäsong (och i princip enda säsong) från och med nu och fram till nyår. Nu är det fritt fram att frossa!

Jag blir glad när jag ser att Printz fortsätter traditionen med att ge ut en julroman. Det är så kul att se att genren verkar gå hem även hos svenska feelgoodläsare! I år är det Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri. Jag läste den förra julen, på engelska (läs recensionen här), och det var en riktigt härlig brittisk julkaramell med humor och värme.

Men, det finns en del andra godbitar som jag har spanat in från årets utgivning.
Seven days of us av Francesca Hornak. Det här tror jag blir julens pärla, baserat på att den marknadsförs med orden ”For fans of One Day, The Versions of Us and Richard Curtis movies.”  Det bara måste ju bli bra! Det handlar om familjen Birch som samlas alla tillsammans för första gången på flera år. Äldsta dottern Olivia kommer dock hem i karantän – hon har varit utomlands och det visar sig att hon har dragit på sig en smitta. Hon får inte lämna huset på en vecka, och det får ingen annan i familjen heller. En vecka med nära och kära kanske inte låter så hemskt, men i den här familjen har alla sina hemligheter. Och en knackar snart på dörren.
Two Weeks ’til Christmas av Laura Greaves. Claire åker hem till Bindallarah, hemstaden hon lämnade för 13 år sedan och aldrig velat återvända till. Nu ska hennes gamle vän och ungdomskärlek Scotty gifta sig, på julafton. Claire ska hjälpa till att planera bröllopet. Och jag anar att allt inte går som planerat.
Joe and Clara’s Christmas Countdown av Katey Lovell. Joe har bara jobbiga minnen av julen, för Clara är det den mest magiska tiden på året. Hon ska göra allt för att få Joe att älska julen lika mycket. Här gillar jag verkligen omslagat! Eventuellt blir själva historien översentimental men när det är jul kan jag stå ut med rätt mycket smet och klet så den åker också upp på listan.
No-one Ever Has Sex on Christmas Day av Tracy Bloom. Härlig familjejul eller mardröm? Katy och Bens jul fylls av romantiskt handikappade vänner, efterhängsna ex, och Katys mammas 64-åriga toy-boy. Ben vill helst tillverka en bebis, vilket Kate inte är lika sugen på. Det här verkar vara galet rolig julläsning.
We’ll Always Have Christmas av Jenny Hale. Ett familjebageri som behöver räddas och en herrgård vars ensamme ägare behöver räddning. Noelle får händerna fulla när hon kommer hem till jul, och det låter som mysig och avkopplande läsning.
Christmas at Hope Cottage av Lily Graham. Nydumpade Emma återvänder till familjens stuga i Yorkshire för att fira jul. Familjekonflikter, en gammal kärlek och förvecklingar – och även här en del bakning – utlovas.
Och även i år är det mycket blått i omslagen.