Faktura luft – Linda Hedenljung

2004 hänger Östersund på fallrepet. 1440 anställda inom försvarsmakten förlorar sina jobb och staden står inför arbetslöshet, utflyttning och sparkrav. Med sitt engagemang i nya bostäder och löften om inflyttning bidrar affärsmannen Daniel Kindberg med ny värdighet och nytt hopp. Men framför allt genom den oansenliga fotbollsklubb som under hans ledning lyckas erövra fotbollseuropa, med värdegrund och hederlighet som ledord.

När Östersunds FK gör två mål mot Arsenal på bortaplan den 22 februari 2018 står laget, liksom staden, på toppen. Daniel Kindberg blir »Mr. Östersund«. Men allt fler undrar: Var kommer egentligen lagets pengar ifrån?

Kommentar:
Linda Hedenljung är reporter på Östersunds-Posten och har i många år granskat Daniel Kindberg och finansieringen av Östersunds FK. Nu har granskningarna blivit en reportagebok och det är en helt sanslös väv av mygel, korruption och fiffel som växer fram.

Jag har dålig koll på Östersund, fotboll i allmänhet och hela den här härvan i synnerhet. Ekobrott kan dessutom vara bland det mest ointressanta jag vet. Men ändå, ändå finner jag det här sjukt fascinerande och intressant att läsa om.

Det är ju alltid lätt att sitta i efterhand, när man har facit, och ifrågasätta beslut som fattades och undra varför ingen reagerade? Hur kunde allt det här hända? Men hur sjutton kunde det hända? Varför såg ingen vad som pågick, på allvar?

Men jag tror inte att det här är så unikt, jag tror att i varje kommun så finns det liknande historier som är allmänt kända, där det har fifflats med fakturor, eller där någon har blivit otillbörligt gynnad, eller att någon har skott sig på kommunens bekostnad, i mer eller mindre omfattande skala. I Östersund blev det oproportionerligt stort, nästan sektlikt, hur en person sågs som frälsare av fotbollsklubben och hela kommunen.

Det är välresearchat och gediget och det är lärorik läsning. Faktura luft borde vara obligatorisk läsning för alla kommuntjänstemän och politiker.

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2022