Den gränslöse – Jussi Adler-Olsen

En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns polishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala. 
 
Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död hängande i ett träd några kilometer därifrån. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina.
 
Kommentar:

Den gränslöse är sjätte boken om Avdelning Q, efter Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, Flaskpost från PJournal 64 och MarcoeffektenJussi Adler-Olsen är en av mina favoritförfattare, men jag var ganska så besviken på hans förra bok, Marcoeffekten. Det var mest bara ett jagande hela boken igenom – män som jagar män som jagar män som jagar män. Här i Den gränslöse är det istället mord på kvinna, mord på kvinna, mord på kvinna hela boken igenom. Och även om det här inte är en av de bästa böckerna i serien så är den ändå bra mycket bättre än Marcoeffekten.

Och det är väldigt roligt att återse Carl, Assad och Rose igen. Det smått dysfunktionella teamet jobbar bra ihop och i den här boken kommer det fram nya sidor hos dem alla. Förutom själva mordutredningen så finns sidospåren med Carls förlamade kollega och med Carls kusin som hängt med under seriens gång, och där händer det saker.
 
Jag tycker som sagt inte att det är en av Jussis bästa böcker. Den är lite för lång och för seg. Tempo blir det först de sista hundra sidorna av boken. Men för alla oss som älskar Avdelning Q är det förstås måsteläsning.
 
Fakta:
Originaltitel: Den grænseløse 
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 493
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Hon såg grå nyanser överallt.
 
Finns på Bokus och Adlibris.