Fasanjägarna – Jussi Adler-Olsen

År 1987 hittas ett syskonpar brutalt mördade i en sommarstuga. Polisens utredning pekar på att mördaren finns bland en grupp unga internatskolelever, som kommer från några av de mest välbärgade familjerna i Danmark. Men bevisen är inte starka nog och utredningen läggs på is. Nio år senare erkänner en av de misstänkta att han låg bakom morden. Därmed anses brottet vara uppklarat.

Av oförklarliga anledningar hamnar mappen med fallet på kriminalinspektör Carl Mørcks skrivbord. Mørck, som arbetar på Avdelning Q, Köpenhamnspolisens cold case-avdelning, är först övertygad om att fallet har hamnat fel. Men när han börjar gräva i materialet upptäcker han att något är galet.

Tillsammans med sin assistent Assad börjar Carl utreda kopplingen mellan den hemlösa Kimmie och tre av landets mäktigaste män. De letar desperat efter henne eftersom hon har information som kan krossa dem. Kommer de att hitta henne? Och är det verkligen det de vill?

Kommentar:
Ingen påsk utan påskekrim, och i år ägnar jag ledigheten åt att läsa danska deckare. Jag tyckte mycket om Jussi Adler-Olsens Kvinnan i rummet, den första boken om Carl Mørck och Avdelning Q, och det är skönt att se att han håller stilen med bok nummer två.

Den styvmoderligt behandlade coldcase-avdelningen utökas nu med Rose, en obstinat sekreterare/assistent som inte lämpar sig för fälttjänst och därför omplaceras. Något som Carl inte riktigt uppskattar, nu är han fast med två inkompetenta personer istället för bara en. Men ”kriminalassistentassistent” Assad är som vanligt både klipsk och klumpig, och tillsammans börjar de nysta i fallet.

Att vi har att göra med sadistiska överklassmördare står klart tidigt i historien, men hur allt hänger ihop och vilka roller de olika inblandade spelar pusslas långsamt ihop. Det är riktigt spännande, det är full fart, det är våldsamt. Men Adler-Olsen blandar också in en del humor i det svarta. Jag gillar hans sätt att skriva.

Nu ska jag fortsätta med bok tre som sägs vara hans allra bästa, Flaskpost från P. Gissa om mina förväntningar är skyhöga!

Fakta:
Originalets titel: Fasandræberne
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2011 (2007)
Första meningen: Ännu en knall från ett skott över trädtopparna.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokstunder, Dagens bok, Annikas litteratur- och kulturblogg, Boksnoken och Sida efter sida.