Selfies – Jussi Adler-Olsen

Avdelning Q håller som vanligt till i Köpenhamnspolisens källarrum, men står nu inför stora utmaningar. Dels vad gäller arbetet, men också på det personliga planet. Gruppens sammanhållande länk Rose har nämligen sjunkit ner i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet där ett grymt brott kan ha begåtts.
Det har kommit ledningen till känna att uppklarningsstatistiken för Avdelning Q ligger långt under det förväntade. Utan Roses hjälp måste de tre återstående medlemmarna – den karismatiske ledaren Carl Mørck, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon – kämpa för att övertyga dem om att de ska få fortsätta sitt arbete.
 
Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor, medan nya brott planeras på en helt annan plats. Har händelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt någonstans?
 
Kommentar:

Selfies är sjunde boken i serien om Avdelning Q, efter Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, Flaskpost från PJournal 64, Marcoeffekten och Den gränslöse. Det här är en av mina favoritserier, trots att de två senaste delarna varit små besvikelser. Men Selfies känns på många sätt som en nytändning och gjuter nytt liv till serien.

Det är väldigt spännande, och snårigt. Som läsare ligger man hela tiden steget före Carl Mørck och hans kollegor, men det gör det inte desto mindre spännande. Óch med spännande menar jag inte nagelbitande utan mer intressant spännande, hur sjutton ska han få ihop den här storyn som spretar åt alla olika håll och tangerar gränsen till ”för mycket”. Men Jussi Adler-Olsen är så skicklig i det han gör, han blandar samhällskritik med humor, det blir nästan farsartat ibland, och ändå lyckas han hålla spänningen vid liv. Och han lyckas såklart knyta ihop de många trådarna på ett snyggt sätt.
 
Selfies är det bästa från Adler-Olsen på länge. Jag är dock inte helt nöjd med översättningen. Jag tycker inte att språket flyter på så bra som det brukar.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 470
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.