Damaskus – Iben Albinus

Sigrid Melin tar anställning på ett stort telekombolag och utstationeras på företagets kontor i Damaskus. Hon våndas över att behöva lämna kvar familjen hemma i Köpenhamn men ser den tillfälliga vistelsen i Syrien som en chans att bli en del av den förändringsvåg som drar genom regionen. Året är 2011 och den arabiska våren pågår för fullt. När regimen tar till brutala medel för att slå ner upproret tackar Sigrid ja till ett  farligt uppdrag för den danska underrättelsetjänsten.

I Syrien träffar Sigrid samtidigt ungdomsväninnan Reem, som hon efter en dramatisk händelse separerades från under studieåren i Köpenhamn. Nu återförenas de i Damaskus. Men det visar sig snart att Reem står på motsatt sida i konflikten. Hon leder en säkerhetsfirma och har nära kopplingar till regeringen.

Medan Sigrid försöker göra det rätta leder hon både sig själv och de hon älskar in i en livsfarlig konspiration – och hon tvingas fråga sig vem som i slutänden är vän och vem som är fiende.

Kommentar:
Damaskus är en brutalt bra, och verklighetsnära, spänningsroman som utspelar sig vid tiden innan det syriska inbördeskriget inleds. Jag har nog aldrig läst något som känns lika äkta – om man slår samman Mattias Beijmos De kan inte stoppa oss, samlat med alla de vittnesmål jag hört från vänner och bekanta som flytt Syrien, och till och med torterats i fängelse där, plus en rejäl dos av bästa sortens spänningsthriller, så blir det “Damaskus”.

Det känns alltså både välskrivet och välresearchat – miljöer, händelser, men också vad gäller karaktärerna. Det tar sin tid för alla att växa fram, alla döljer de hemligheter, och man vet inte riktigt vem som är ond eller god eller vem man kan lita på. Och det är inte heller så enkelt som att man är antingen eller – kanske man måste göra dåliga saker på vägen för att något gott ska komma? Det tycker jag skildras väldigt bra.

Vänskapen mellan Reem och Sigrid är också den välskriven. Bit för bit kommer det fram vad som hände mellan dem för länge sedan, och hur svårt det är att veta var den andra står när man befinner sig i ett övervakat land och med sina olika livssituationer.

Det är också lärorikt, att få en inblick i hur livet i Syrien var där runt 2011 och upptakten till inbördeskriget. Vardagslivet, det politiska spelet, säkerhetspolisen och inte minst hur svenska och europeiska företag både byggde ut mobilnätet och exporterade övervakningsteknologi. Det kanske inte alla känner till.

Damaskus är en grymt bra spänningsroman, filmisk och actionfylld, och det bara måste komma en uppföljare.

Jag har läst boken på danska.

Fakta:
Originaltitel: Damaskus
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 496