Kvinnan i rummet – Jussi Adler-Olsen

En vinterdag 2002 försvinner den unga och lovande politikern Merete Lynggaard spårlöst. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera vilt om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning men den blir resultatlös. Merete är som uppslukad av jorden.

Några år senare är kriminalinspektör Carl Mørck tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre är förlamad. Carl är fysiskt oskadd men plågas av djupa skuldkänslor gentemot sina kollegor.

När Carl Mørck får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande börjar det hända saker. Snart är Mørck och hans assistent Hafez el-Assad en hänsynslös förbrytare på spåren. Frågan är om de hittar galningen innan det är för sent?

Kommentar:
Jag håller på att beta av min hög med olästa böcker, och en som legat där rätt länge och väntat på sin tur är den här Jussi Adler-Olsen deckaren. Jag har stämplat den som lite halvtråkig utan att egentligen ha några belägg för det, och nu skäms jag för mitt fördomsfulla antagande. Det här var en riktigt bra och spännande deckare. En bladvändare!

Kriminalinspektör Carl Mørck är en rätt typisk kriminalare. Ensamvarg, strulig, och sargad efter det skottdrama som dödade hans ena kollega och gjorde den andra förlamad. När han återvänder i tjänst efter händelsen så vet inte cheferna riktigt vad de ska göra av honom, så de hittar på att starta upp en coldcase-avdelning vid namn Q, som ska väcka liv i gamla utredningar. Mørck får ansvaret, och hamnar på undantag i en källarskrubb, något han själv är ganska nöjd med, för han har inte tänkt jobba ihjäl sig. Hans team består bara av honom själv och den skärpte assistenten Assad, som är desto mer ambitiös och framåt, och tillsammans börjar de nysta i Merete Lynggaards försvinnande.

Det är full fart, och trots att man ganska tidigt får klart för sig vad som har hänt och vem som ligger bakom Meretes försvinnande så är det ändå riktigt spännande hela vägen fram till sista sidan. Jag kunde inte sluta läsa när jag hade börjat. Både Mørck och Assad är underhållande och jag ser fram emot att följa dem i fler böcker.

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Hon skrapade fingrarna blodiga mot de hala väggarna och drämde knytnävarna mot de tjocka fönstren, tills hon inte hade någon känsel i händerna längre.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är BokhoraAnnikas litteratur- och kulturblogg, En bok om dagen och
Bokstunder.