Journal 64 – Jussi Adler-Olsen

Fram till för bara 40 år sedan skickades ”missanpassade” kvinnor till Kvinnohemmet på ön Sprogø för att glömmas bort. Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. För vissa innebar livet på ön oinskränkt makt, men för de flesta en fruktansvärd misär. Dit kom Nete Hermansen, och hon lyckades även ta sig därifrån. Trodde hon.

En dag hinner hennes förflutna ikapp henne och det blir inledningen på en av Avdelning Q:s hittills svåraste utredningar. Vad döljer hennes förflutna? Vad hände egentligen med henne? Vart försvann människorna runt henne?

Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mørck att arbeta med det gamla fallet. Snart går det upp för den lilla gruppen att fallet blott är en liten del av något mycket större. Det handlar om övergrepp av det värsta slaget och det pågår fortfarande. Samtidigt har Carl egna problem på det privata planet. Ett annat fall har nämligen blivit aktuellt, en gammal mordutredning från 1978 där Carls farbror drunknade under mystiska omständigheter. Utredningen lades ner i brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta: kusinerna Ronny och Carl Mørck.

Kommentar:
Jag har pratat mig varm om Jussi Adler-Olsen och hans eminenta böcker om coldcase-avdelning Q, och jag fortsätter med ännu ett hyllningsinlägg. Journal 64 är fjärde boken i serien, och den håller lika hög klass som de föregående böckerna. Fantastiskt bra!

Huvudhistorien är otäck, det handlar om tvångssterilisering, övergrepp och frihetsberövande som mynnar ut i en bisarr och oväntad upplösning. Parallellt med huvudspåret finns som alltid flera sidospår, och Carls förflutna sätts under luppen på fler än ett sätt. Vi har den sedan första boken pågående utredningen där Carls kollega omkom och en annan blev förlamad, och den fylls på med fler frågetecken. En gammal utredning från 1978 där Carls farbror drunknade väcks också till liv när Carls kusin plötsligt dyker upp och säger att han mördade honom. Carl förstår ingenting, han och kusinen var ju inte där när det hände. Eller? Det är många trådar att dra i och mycket att hålla reda på, men det blir aldrig rörigt.

Jag älskar verkligen Jussi Adler-Olsen och hans sätt att skriva. Det är rafflande spänning blandad med samhällskritik och humor. Men, den här gången blir det lite väl mycket lustigheter. Trots att jag uppskattar humorn och de kvicka replikerna som Carl Mørck slänger ur sig så blir det nästan farsartat på sina ställen. Där bör den gode Jussi hålla igen lite i kommande böcker så att det inte tippar över.

Inget ont om det svenska omslaget, det följer mallen för deckare och spänningsromaner och tilltalar säkert målgruppen som sig bör. Men ta en titt på det danska – det är riktigt snyggt och ett inte lika klichéartat deckaromslag!

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2012
Första meningen: I ett oförsiktigt ögonblick drog känslorna iväg med henne.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Deckarhuset, Annika Bengtsson och Fru E:s böcker.