Boken om Jonas – Maria Gustavsdotter

En försommardag 1664 stiger en kvinna med fyra barn in i Katarinas tygbod i Uddevalla. Katarina inser snart att det är hennes syster Ulrika som står framför henne. Systrarna har inte setts på tjugo år, och mycket har hänt på prästgården i Morlanda sedan Ulrika flydde hals över huvud med sin älskare. Båda föräldrarna är döda, likaså den älskade systern Ebba.
Vad ingen vet, förutom Katarina, är att Ebbas efterlämnade son Jonas är frukten av en våldtäkt som den nye, ondskefulle prästen Jostein har gjort sig skyldig till. När det går upp för Jostein vem Jonas egentligen är, skyr han inga medel för att få vårdnaden om sin hett efterlängtade son.
Kommentar:
Så har serien om Prästdöttrarna nått sitt slut. Efter Ulrikas, Katarinas, Ebbas, Ylvas och Agnetas bok är det nu dags för den sjätte och avslutande delen: Boken om Jonas. Jag hoppas dock att Maria Gustavsdotter skriver fler böcker – det började som en trilogi och svällde till hexalogi (är det ens ett ord?) så jag hoppas att det sväller ytterligare. Låt det aldrig ta slut.
Jag älskar känslan jag får när jag läser de här böckerna. Det är få författare som lika fullständigt lyckas svepa iväg mig till en annan värld och en annan tid. Allt känns på riktigt, miljöer, människor, uttryck. Det är gedigen och imponerande berättarkonst.
Men trots all min kärlek och beundran för den här serien så är jag ändå besviken på slutet. De sista kapitlen forceras och jag får inte det avslut som jag hade önskat, och som serien förtjänat. Sammantaget är dock Prästdöttrar-serien den bästa svenska historiska romanserie någonsin, väl värd att läsas.
Fakta:
Förlag: Historiska media
Antal sidor: 395
Utgivningsår: 2021