Ulrikas bok – Maria Gustavsdotter

Det är ljummen försommar 1644 och efter gudstjänsten i Morlanda kyrka råder det full dramatik på prästgården. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan.
 
Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får ödesdigra konsekvenser. Ulrika flyr brådstörtat från det lilla samhället på Orust för att söka sig en framtid någon annanstans. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också inför omvälvande förändringar.
 
Kommentar:

Vilket härligt läsäventyr det här är! Jag gillar verkligen historiska romaner, där man får vistas i en annan tid, fly verkligheten och andas en annan atmosfär för en stund. Ulrikas bok är en mycket bra sådan, välskriven, spännande och med ett skönt läsflyt.

 Det känns som att Maria Gustavsdotter lagt stor vikt vid de historiska detaljerna – kläderna, maten, möblerna. Hur man levde och vad man gjorde. Det säger jag utan att på något sätt vara expert på svenskt 1600-tal, men det  känns äkta och det är det viktigaste. Jag tycker också om karaktärerna, de intresserar mig allihopa. Jag önskar att det här hade varit en rejäl tegelsten som hade grottat ner sig ännu mer i alla inblandade personer. De är så pass spännande att läsa om.
 
Ulrikas bok är en riktig bladvändare. Jag kunde inte sluta läsa och jag vill bara fortsätta läsa ännu mer om Ulrika. Det positiva är att nästa del i trilogin, Katarinas bok, kommer i januari. Det negativa är att den fokuserar på Katarina. Jag känner mig inte klar med Ulrika än. Jag vill ha mer, mer, mer!
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Katarina Morlandeus stod i skamvrån och lyssnade till sin syster Ulrika som grät.
 
Finns på Bokus och Adlibris.