Katarinas bok – Maria Gustavsdotter

En varm augustidag 1651 är Katarina på väg hem till prästgården i Morlanda. Hon är lycklig, i flera timmar ska hon och hennes älskade Sten få sitta bredvid varandra på kuskbocken, bara de två. Men lyckan blir inte långvarig.
 
Hemma styr den stränge fadern med sin unga hustru och ingen av dem ser med blida ögon på den fattige Sten. Katarina får ta hand om hushållet och sina yngre syskon. Hos henne växer en vilja att skapa sig en framtid, långt från hemmets förtryck. Katarina är till och med villig att överge sitt livs kärlek och snart är hon på väg söderut, mot ett nytt liv i danska Ribe.
 
Kommentar:

Katarinas bok är andra delen i Maria Gustavsdotters trilogi om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba. Jag älskade Ulrikas bok när jag läste den tidigare i vintras, och har väntat spänt på fortsättningen.

Nu är det alltså mellansystern Katarina som är i fokus. Hennes bästa väninna har blivit hennes styvmor och storasyster Ulrikas namn får överhuvudtaget inte nämnas på prästgården. Det är inte en enkel tillvaro där hemma, och Katarina väljer att tacka ja till ett erbjudande om giftermål från en äldre tyghandlare i Ribe.  

Det här är böcker att svepas in i och fly verkligheten en stund. Det känns verkligen som att man förflyttas till 1650-talet när man läser. Maria Gustavsdotter lägger stor vikt vid detaljer och beskrivningar. Det är mycket tyger, kläder, mat och vardagsliv – men den här gången också krig med alla dess ohyggligaste sidor. Jag tycker också om karaktärerna som känns både levande och äkta.
 
Jag gillar Katarinas bok väldigt mycket. Det enda negativa är att den tar slut så snabbt. Jag vill fortsätta läsa mer, och vill läsa mer om både Ulrika och Katarina (och Magnus) innan det är dags för Ebbas bok. (Som kommer först nästa år. Det blir en lång väntan…) Jag hade gärna sett att de här böckerna var minst 200 sidor tjockare, det finns nästan för mycket att berätta om i förhållande till antal sidor. Jag vill ha mer! Mycket mer.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 393
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Katarina Morlandeus stod utanför kvarnen i Assmunderöd och väntade på skjuts hem till Morlanda prästgård.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går…, och Johannas deckarhörna.