Ingen kommer att tro dig – Anna Kölén

Daphne jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister.
Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om.
Kommentar:
Ingen kommer att tro dig är en lättsam bok om tunga grejer, om än det låter lite motsägelsefullt. Det handlar om Daphne, som flyttat från landet där hon inte kände sig hemma, till storstaden där hon inte heller passar in. När hon träffar Leo, poeten som rör sig i de fina kulturkretsarna där hon också vill vara, börjar det kännas som att allt faller på plats. Men det är fortfarande något som skaver, och händelser från det förflutna kommer ikapp.
När jag började läsa var jag aningen svalt inställd. Jag hade så svårt för Daphnes personlighet, och fick sådana otäcka Ester-vibbar. Det är en karaktärstyp jag bara inte kan med. Men de där vibbarna försvann och Daphne växer. Hon står upp, fastän ”ingen kommer att tro henne”.
Ingen kommer att tro dig är en välskriven roman om tystnadskultur och #metoo, väl värd att läsas.
Fakta:
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 257
Utgivningsår: 2021