Ylvas bok – Maria Gustavsdotter


Den vackra men bortskämda Ylva Olofsdotter är trolovad med Nils. Livet har inte blivit som hon tänkt sig – hon har fått arbetsuppgifter som hon varken bett om eller är mogen för. Bäst trivs Ylva när hon får sitta inne i stugvärmen vid sin bandväv medan Nils och pigan Brita tar hand om de tyngre arbetsuppgifterna på gården.
En söndag händer något som får förödande konsekvenser för människorna i byn men också på Nilsgården. Socknens präst faller död ner i predikstolen precis när han ska peka ut en häxa i församlingen. Det dröjer inte länge förrän illasinnade rykten sätts i svang och det som från början kändes som en spännande lek blir för Ylva snabbt blodigt allvar.
Kommentar:

Efter Ulrikas, Katarinas och Ebbas bok är det så dags för Ylvas bok. Det var meningen att Ebbas bok skulle avslutat trilogin Prästdöttrarna, men Maria Gustavsdotter kunde inte riktigt släppa sina karaktärer, och ingen är gladare än jag att trilogin nu blivit en serie. Och det kommer åtminstone en bok till efter denna. Yay!

Och precis som de tidigare böckerna så sveps jag tillbaka till 1600-talet. Det är så många detaljer, miljöer och uttryck som ger äkthet och liv till berättelsen. Det känns som att jag är på plats i tygboden eller på sätern, i fähuset eller i kyrkbänken. Jag tycker extra mycket om huvudpersonen Ylva, som är allt annat än sympatisk, men desto mer mänsklig.
Maria Gustavsdotter imponerar stort. Igen. Det här är historiska romaner när de är som allra bäst, och jag kan inte vänta tills nästa del är ute.
Fakta:
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 356
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.