Ebbas bok – Maria Gustavsdotter

När Bohuslän i februari 1658 blir svenskt växer missnöjet mot det nya styret. Livet är hårt för de många fattiga bohuslänningarna.
I Morlanda prästgård bor Ebba kvar. Hennes äldre systrar har sedan länge lämnat hemmet och även Ebba drömmer om ett annat liv. Hon vill komma bort från den virriga styvmodern och bort från den skrämmande prästen Jostein Erlendsen som envisas med att de ska gifta sig. Ebba använder sin sjukdom som ursäkt och tillbringar dagarna vid vävstolen, bara där känner hon sig lycklig. Så småningom inser Ebba att hon är förälskad men föremålet för hennes kärlek är redan gift…
 
Kommentar:

Jag älskade Ulrikas bok och jag älskade Katarinas bok, så förväntningarna var höga inför den tredje och avslutande delen i trilogin om prästdöttrarna.

Ebbas bok är, precis som de två tidigare, en bok att svepas in i. Man flyttas tillbaka till 1600-talet. Det är tyger, kläder, vävar, maten, drycken, arbetet och vardagslivet. Det är många ålderdomliga detaljer och uttryck som skänker liv till berättelsen. Eller vad vet jag egentligen, jag är ingen historieexpert, men det känns i alla fall passande för tiden.
 
Jag tycker mycket om Ebbas bok, men jag tycker samtidigt att det är den sämsta i raden. Det är mycket som ska berättas. Dels Ebbas egen historia, men även Ulrikas och Katarinas vidare liv behöver det berättas om, så det är många händelser och personer som ska samsas på de 365 sidorna. Ändå känns det ibland som att det står och stampar och att inte mycket händer. Det är många personer, bifigurer, som inte är intressanta och egentligen inte tillför något nytt till handlingen. De tar bara plats.
 
Trots att jag är något besviken på Ebbas bok så är den ändå riktigt bra. Den här trilogin om prästdöttrarna på Morlanda har blivit en favorit hos mig. Jag är lite ledsen nu när serien är slut. Kan man inte tänka sig en fjärde bok? Jag är inte färdig med den här prästfamiljen och jag hoppas att Maria Gustavsdotter inte heller är det.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Västmanländskans bokblogg.