Sju år med Hyllan!

Hipp hurra till mig själv och min blogg idag. Sju år har gått sedan starten 2008
 
2009 var första året som jag sammanfattade min läsning, skrev listor och valde ut årets favoriter. Det året fanns Så fick vi se slutet – Joshua Ferris, en tragikomisk historia om livet på en reklambyrå i Chicago och Kärlekens arkitekt – Emilio Calderón, en spionroman/kärlekshistoria som utspelar sig under spanska inbördeskriget bland mina favoriter. Jag läste också Ann Cleeves (Rött stoft) för första gången, början på en lång kärlekshistoria med Shetlandsöarna och min favoritkommissarie Jimmy Perez. Jag blev också väldigt förtjust i Vi köpte ett zoo – Benjamin Mee, som är en inspirerande historia om journalisten Benjamin som köper ett fallfärdigt zoo på engelska landsbygden. 
 
2010 var ett bra läsår. Så många av mina favoritböcker läste jag då – till exempel Ken Folletts fantastiska Svärdet och spiranHustrur och döttrar av Elizabeth Gaskell, En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, Boktjuven av Markus Zusak, Främlingen i huset av Sarah Waters och Tjuvarnas stad av Peter Benioff. Vilken topplista det året! Jag fick också upp ögonen för en av mina favoritförfattare, Jonathan Tropper när jag läste den fina Konsten att tala med en änkling. Fler fina böcker som går rakt in i hjärtat var favoriterna Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn & David Levithan och Var är Alaska? av John Green. Jag säger ju det. Vilket himla fint läsår det var. 2010 läste jag också en av de mest minnesvärda böckerna någonsin Ögonen i Gaza av Erik Fosse och Mads Gilbert. Den skildringen. De bilderna. 
 
2011 var året då jag upptäckte Arnaldur Indridason och hans deckare var några av årets höjdpunkter. Allra bäst var hans Kvinna i grönt, en spännande och suggestiv historia. Jag läste också den ljuvliga When God Was a Rabbit av Sarah Winman och den omskakande Vi måste tala om Kevin av Lionel Shriver. Och jag upplevde den klaustrofobiska och suggestiva The Terror av Dan Simmons. Jag upptäckte också en blivande chick-lit favorit när jag läste Ali McNamaras From Notting Hill With Love… Actually. 2011 var också ett bra år för biografier. Jag läste Pluras Resa genom ensamheten – Svart blogg och Det ljuva livet och Duff McKagans  It’s so easy (and other lies) – båda två fantastisk läsning. Och så läste jag Ingrid Betancourts gripande berättelse om sina sex år som fånge hos FARC-gerillan i Colombia, Även tystnaden har ett slut.
 
2012 var mina största läsupplevelser Morgon i Jenin av Susan Abulhawa som är så vacker och så sorglig, och Mississippi av Hillary Jordan som är så kvävande och tryckande. Båda två helt fantastiska böcker. Och så läste jag de fina The Fault In Our Stars av John Green och En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. 2012 stiftade jag också bekantskap med tre blivande spänningsgiganter när jag läste Mörk jord av Belinda Bauer, Nu ser du mig av S.J. Bolton och Mörka platser av Gillian Flynn.
 
2013 års starkaste läsminnen var den postapokalyptiska pärlan The Dog Stars av Peter Heller och Carol Rifka Brunts bitterljuva Tell The Wolves I’m Home . Jag fascinerades av Rebecca Skloots starka och lärorika, sanna berättelse Den odödliga Henrietta Lacks och det var också året när jag äntligen kom mig för att läsa Jo Nesbø och hans Harry Hole-serie. Och jag läste också den underbara charmerande pärlan You Had Me at Hello av Mhairi McFarlane.
 
2014 bjöd också på några pärlor. Inte minst den episka In the Kingdom of Ice av Hampton Sides som var en oförglömlig läsupplevelse om en polarexpedition gone wrong. Jag läste också den poetiskt vackra All The Light We Cannot See av Anthony Doerr (kommer på svenska snart) och den bittert ljuva We Are All Completly Beside Ourselves av Karen Joy Fowler. Och jag förälskade mig i Peter Mays Lewistrilogi (SvarthusetThe Lewis ManThe Chessmen).
 
2015 har hittills gett mig två favoriter som sticker ut: Profeterna vid Evighetsfjorden av Kim Leine och Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Men än är det en bit kvar på året. Jag hoppas att några guldkorn döljer sig i höstens utgivning.
 
Hoppas att du som läser har fått några tips genom åren och att du fortsätter följa bloggen! Tack för att du läser! <3