The Kind Worth Killing – Peter Swanson

Ted Severson är på väg hem till Boston från London när flygplanet blir försenat och han hamnar i baren där han delar några (för många) martinis med en kvinna, Lily Kitner, som också ska med samma plan. De delar inte bara drinkar utan Ted berättar en del om sitt äktenskap. Han är säker på att hans fru Miranda är otrogen mot honom och slänger ur sig att han skulle kunna döda henne. Utan att höja på ögonbrynen erbjuder sig Lily att hjälpa till.
 
Det är inledningen på den här mörka katten-på-råttan-thrillern där ingenting är vad det verkar vara. Historien ger lite Gone Girl-vibbar, och visst finns det en blinkning till Patricia Highsmiths (eller Hitchcocks) Främlingar på tåg. Två främlingar som möts och planerar det perfekta mordet.
 
Men mord är inte lätt. Här finns det fler twister och oväntade vändningar än i någon annan bok jag läst, och ja, visst kan det bli lite för mycket och för otroligt, men samtidigt är allt så invecklat genomtänkt att det inte blir annat än bra. 
 

Jag tycker om karaktärerna, alla är mer eller mindre störda, och det här är den sortens bok där man hejar på förövare istället för på offer. Historien berättas växelvis av olika personer och det är Lilys historia som sticker ut mest. Det är också hon som tar störst plats i det här suggestiva dramat som jag skulle vilja berätta mycket mer om, men samtidigt vill jag säga så lite som möjligt.

The Kind Worth Killing är spännande, men den är inte otäck. Den är faktiskt också rolig på sina håll, eller så är det jag som har makaber humor. Men framförallt blir jag hela tiden överraskad och jag tyckte riktigt mycket om att läsa den.
 
Fakta:
Förlag: HarperCollins
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.