Mörka vrår – Lina Arvidsson

Annie Ädel arbetar som väktare i Stockholm och drömmer om att komma in på polishögskolan medan hon trängs med pojkvännen Wille i en etta i ytterförort. När de får erbjudandet att ta över Willes barndomshem, det enorma och vackra Djupänge i Hälsinglands skogar, tackar de ja. Flytten skulle innebära en chans för dem att börja sitt gemensamma liv på allvar och de gläds åt att smida planer inför framtiden.

Men Annie märker snart att huset ruvar på mörka hemligheter. Varför är Willes mamma så tyst? Vart tar Wille vägen om kvällarna? Och vem är barndomsvännen som han tycks vilja undvika till varje pris? Konflikter stiger till ytan i takt med att det förflutnas spöken gör sig påminda och tillvaron känns med ens allt annat än idyllisk. Alltmedan höstens mörker tätnar finner sig Annie ute på djupt vatten.

Kommentar:
Mörka vrår är Lina Arvidssons femte spänningsroman (efter Ett hem att dö förBlåmärken Rötter av blod och Mitt namn, ditt blod). Den här gången är det också första delen i en ny serie, Hälsingemorden.

Det här är psykologisk spänning som gör mig alldeles förtjust. Det är mystiska miljöer – ett stort gammalt hus som ruvar på hemligheter, mörka skogar och ett ständigt regn. Det är också mystiska karaktärer – en svärmor som beter sig konstigt och grannar som är lite udda. Och hela tiden balanserar historien skickligt i gränslandet mellan spänning och skräck.

Lina Arvidsson är väldigt bra på att skapa stämning och bygga karaktärer, även så den här gången. Som läsare vet man inte riktigt vem man kan lita på, eller vem som hyser onda avsikter. Det här är riktigt bra, och jag ser mycket fram emot att följa Annie Ädel i kommande delar i serien.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2023