Höstdåd – Anders de la Motte

En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade.I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd.

Kommentar:

Höstdåd är min första bekantskap med Anders de la Motte, men det är defintivt inte den sista. Jag lyssnade på ljudboken, mycket fint inläst av Mirja Turestedt. Jag blir helt lycklig när jag läser, eller lyssnar då. Och just med ljudböcker funkar det sällan så för mig, jag behöver läsa själv för att det ska bli RIKTIGT bra. Men inte den här gången. Höstdåd är lysande som ljudbok.

Det är en spännande och suggestiv berättelse som växlar mellan dåtid och nutid. Båda spåren är lika intressanta att följa. Miljöbeskrivingarna är utsökta liksom stämningen i lilla Nedanås där alla känner alla och vet allt som händer. Och det är lätt att känna igen sig. (Förutom i att det finns en så pass bemannad polisstation i en sådan liten by, men det kanske är så det fungerar i Skåne. Här i Norrbotten känns det som rena sci-fi. 😉
Men, det spelar absolut ingen roll. Jag köper allt. Det här är skickligt skrivet och mycket spännande. Jag dras in i berättelsen och det läggs som ett lock av något olycksbådande över alltihopa. Speciellt händelserna 1990 är väldigt obehagliga att läsa om, enbart på grund av den täta stämningen.
Jag tycker också om huvudpersonen Anna Vesper och hade gärna fortsatt följa henne i fler böcker. Så lite synd att Höstdåd är en fristående historia.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 421
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna