Järnblomma – Frida Skybäck

En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst från avdelning C. En av patienterna var sjuttonåriga Marie-Louise Sparre och trots att det inte fanns några tecken på att ett brott hade begåtts, vidhöll hennes familj att hon blivit utsatt för någonting fruktansvärt. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och polisen kritiserades hårt.

Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet. Vad hände egentligen med de två patienterna den där ödesdigra oktobernatten 1987 och hur långt är de ansvariga beredda att gå för att dölja sanningen?

Kommentar:
Järnblomma är andra delen i serien om Fredrika Storm och hennes utredarkollega Henry Calment. Jag tyckte mycket om första delen, Svartfågel, och Frida Skybäck gör ett minst lika bra jobb den här gången.

Det är alltid lite kittlande med handlingar som utspelar sig i och omkring mentalsjukhus och övergivna byggnader, men det krävs ju mer än spännande miljöer för att bygga en historia. Här finns ett mysterium, eller flera mysterier snarare, med trådar som för oss bakåt i tiden för att nysta fram sanningen.

Det är både klurigt och överraskande, och samtidigt får vi följa både Fredrika och Henry på det personliga planet, där de båda två har sina egna familjemysterier att nysta i.

Jag ser fram emot nästa del, Skuggvarg, som kommer i augusti!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2023