Rötter av blod – Lina Arvidsson

Sigrid vaknar upp desorienterad efter att ha övernattat på kontoret. Polisen är där, de säger att Sigrids man Peter under natten har bränt ner deras hus på Lidingö i ett försäkringsbedrägeri. Han sitter nu häktad med fulla restriktioner.

Sigrid känner hur marken gungar under henne och vänder för första gången på många år hemåt, mot byn utanför Bollnäs som hon gjort sitt yttersta för att förtränga. Hem till mamma och en mycket ansträngd relation.

I hembyn visar det sig att modern gjort sig ovän med de flesta av grannarna. De vill få till en affär med ett vindkraftsbolag, en välkommen injektion av investeringar och arbetstillfällen till en glesbygd på dekis. Men mamma Iris vägrar att sälja den bit skog som är absolut nödvändig för att projektet ska gå i lås. Varför då?

Kommentar:
Efter Ett hem att dö för och Blåmärken är Lina Arvidsson tillbaka med ännu en psykologisk spänningsroman, den här gången i hemvändarmiljö. Sigrid återvänder hem till Fjärbo i Hälsingland efter många år i Stockholm. Hon har varken besökt hembyn eller haft någon kontakt med sin mamma på 21 år. Men byn hon lämnade är inte densamma som hon återvänder till.

Jag tycker om Lina Arvidssons sätt att bygga karaktärer. De är alltid lite luriga och trasiga, och man vet inte riktigt var man har dem. Hon är också skicklig på att bygga upp en spänning i berättelsen. Jag sitter dock inte som på nålar och läser med andan i halsen, utan det är mer av en krypande stämning som sakta smyger sig fram genom boksidorna.

Det är också en riktigt bra beskrivning av den lilla byn, och de utmaningar som finns i glesbygden. Här finns starka personligheter som styr och ställer, och det är inte lätt att gå emot bygemenskapen. Jag ser både byn och alla personerna klart framför mig, det här skulle verkligen göra sig bra som film eller tv-serie.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 382
Utgivningsår: 2022