Blåmärken – Lina Arvidsson

Det är strax före millennieskiftet och Stella arbetar på ett äldreboende sedan fyra år tillbaka. Hon trivs på sitt jobb och med sina kollegor, men därhemma finns den kontrollerande pojkvännen Samuel som håller Stella i ett järngrepp. Till slut passerar Samuel en gräns som får Stella att inse att hon, för att rädda sitt eget liv, måste lämna honom. När Stella får veta att Maj, en av hennes gamla vårdtagare, har testamenterat sin stora våning på Söder till Stella ser hon sin chans att äntligen bli fri från Samuel. Men är det verkligen så enkelt?

Den excentriska Lilly bor i lägenheten ovanför, men förnekar att hon kände Maj. Stella förstår dock snart att det inte är sant och får samtidigt klart för sig att Majs lägenhet härbärgerar en hemlighet. Vad är det Lilly döljer, och vad exakt var det som pågick i Majs våning?

Kommentar:
Jag tyckte väldigt mycket om Ett hem att dö för, och Blåmärken håller minst lika hög klass. Det är nervkittlande spänning i hemmamiljö, och ett ämne som många tyvärr är alltför välbekanta med. Med en titel som Blåmärken och undertiteln ”hemmet är den farligaste platsen” så är det inte särskilt svårt att lista ut att det handlar om misshandel och mäns våld mot kvinnor.

Huvudpersonen Stella påminner ganska mycket om Hanna från Ett hem att dö för. De är båda två ensamma kvinnor i en storstad, jobbar inom vården, och har svårt att få det att gå runt. Stella lever tillsammans med pojkvännen Samuel som håller henne i ett järngrepp. Han övervakar, kontrollerar, och har brutit ner henne steg för steg till en spillra av den hon en gång var. Skildringen av hans kontrollbehov, hur Stella anpassar sig och tassar runt honom, och hur han låter knytnävarna tala är lika obehaglig som trovärdig.

Stella försöker göra sig fri, men det är inte det lättaste. Måste hon döda honom för att bli fri? En listig plan sätts i rörelse men snart är händelserna bortom Stellas kontroll.

Det här är så bra, rysligt spännande och helt omöjlig att sluta läsa. Stämningen byggs upp tätare och tätare, och det är mycket snyggt gjort. Grym spänning om ett allvarligt ämne.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 357
Utgivningsår: 2020