Att fejka en bestseller – Anneli Fichtelius

Vanna Carlsson har en dröm: ett liv som författare. Så snart hon får en egen stund mellan jobb, hushållsarbete, läxläsning, det knakande äktenskapet, och oron för sin demenssjuka mamma, rymmer hon in i sin skrivbubbla. Trots ständiga refuseringar är hon övertygad om att succéromanen finns någonstans i henne.

När Vanna möter den glamourösa och excentriska förläggaren Julia får hon nytt hopp. Tillsammans ger de sig ut på en annorlunda, aningen krokig, resa mot Vannas debutroman. Boken blir en enorm framgång, får glödande recensioner och belönas med ett åtråvärt pris.

I takt med att karusellen snurrar allt fortare blandas glamouren med hot och utpressning och allt förvandlas till en mardröm. Vad kommer att hända om den mörka hemligheten bakom Vannas bestseller avslöjas?

Kommentar:
Att fejka en bestseller är en feelgood som är både rolig och jobbig att läsa. Huvudpersonen Vanna är en lite knepig karaktär som jag har svårt att förhålla mig till. Genomgående är karaktärerna välskildrade och känns verkliga, men herregud vilken samling ängsliga, negativa och irriterande människor. Men som sagt, de är mycket mänskliga!

Här finns en del roliga scener och ironiska blinkningar från förlagsvärld och bokmässa, blandat med jobbiga inblickar från exempevis livet som lärare och anhörig till en demenssjuk. Jag tror många kan känna igen sig i den där ”mitt-i-livet”-fasen när man försöker jonglera jobb och familj, föräldrar som blir äldre, och så en vilja att förverkliga sig själv och göra något åt de där drömmarna som pockar på.

Jag ser fram emot att följa Vanna framöver, jag är övertygad om att det finns mer att berätta!

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2022