Under falkens vingar – Anton Marklund

När Ramona och hennes man kommer hem till sitt hus utanför Skellefteå möts de av en polis. De blir ombedda att följa med i hans bil, utan att han förklarar varför. Men Ramona vet redan. Så fort de sätter sig i bilen kan hon se det som väntar dem. Viken vid sjön. Den tonåriga flickan som ligger död i båten. Flickan som ingen vet namnet på eller kan identifiera.

I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona och hennes förmåga att få en skymt av människors liv, av saker de helst hade velat hålla hemliga. Som den gången hon uppfattade att en förbipasserande kvinna skulle kasta sig från en bro, eller att paret vid kafébordet intill skulle separera. Men för att lösa gåtan med flickan räcker det inte att se det som är dolt och begripa vad synerna betyder. Ramona måste nå djupare än någonsin tidigare.

Kommentar:
Under falkens vingar är den första delen i en ny spänningsserie med socionomen Ramona Lindh i huvudrollen. Hon är inte bara socionom, hon är synsk också. Hon har en förmåga att ibland kunna se vad som hänt en person, eller vad som kommer att hända, och med det blir hon en tillgång för polisen när det gäller utredningen av en ung kvinna som hittas mördad vid en sjö.

Och Ramona och hennes förmåga är det som främst gör att Under falkens vingar sticker ut från mängden av andra deckare där poliser utreder mord på unga kvinnor. Det här är mer av Ramonas berättelse, inte polisens, och det är inte heller mördarjakten som är det mest spännande. Vi får följa med i Ramonas huvud och hennes tankegångar, hennes syn på allt som händer henne och människorna runt omkring henne.

Här finns också en fin ton och rytm i språket, ett vemod och ett lågmält och eftertänksamt berättande som jag är så förtjust i. Jag tycker också om miljöbeskrivningarna av det västerbottniska landskapet och glesbygden.

Jag ser fram emot att läsa mer om Ramona. Hon intresserar mig.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 378
Utgivningsår: 2022