Går genom vatten, går genom eld – Christian Unge

Tekla är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, en blivande stjärna i sitt yrke, stresstålig och handlar våghalsigt i de mest utsatta situationerna på akuten. Samtidigt bär hon på flera hemligheter. Uppväxten i en missbrukande miljö, sina egna ”bomber” – och så har hon en förmåga som är hennes främsta tillgång och största svaghet: hon kan inte glömma något. Men den som minns allt blir också lätt farlig för andra personer.En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med många dödsoffer. Tekla är en av de första på platsen och räddar bland annat livet på en svårt brännskadad man. Vem är han? En av terroristerna? Ett oskyldigt offer? Eller kan han vara någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle offra sitt liv för?

Branden orsakar en dominoeffekt och berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk. Inte minst det som leds av patriarken Victor Umarov som ser sitt familjeimperium hotas av de krafter som satts i gungning.

Kommentar:
Går genom vatten, går genom eld är första delen om akutläkaren Tekla. Christian Unge är själv läkare och har ett par böcker bakom sig, bland annat thrillerserien som följde Läkare utan gränser-läkaren Martin Roeyken på uppdrag i Afrika. Jag gillade de böckerna, jag går ju lite igång på det här med läkarserier, och är glad att Unge är tillbaka med en ny, spännande serie. Det här är lite Cityakuten möter Nurse Jackie möter Lisbeth Salander.
Det som är allra starkast är själva läkararbetet, stressen, pressen, de snabba beslut en akutläkare måste fatta. Och läsaren kastas rakt in i hetluften, direkt från första sidan. Det är högt tempo, intensivt, och på liv och död.
Men jag är inte lika förtjust i ryska maffian-inslaget, jag tycker helt enkelt inte att den typen av organiserad brottslighet är så himla intressant att läsa om. Tekla är däremot en spännande och komplex karaktär som jag ser fram emot att lära känna närmare i kommande delar.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 427
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.