Ta ner solen – Sara Molin

Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus.

I heltäckande kläder och solhatt måste hon ta sig an världen då minsta gnutta solljus kan få det att bränna i huden. Människors blickar och viskande hade gjort dubbelt så ont om det inte var för hennes farmors ständiga omsorg, och omtanken från hennes vänner: Sebastian, Viktor och Mitra, som funnits där för henne i vått och torrt. Men efter en incident på deras studentdag lämnas Ella sängliggande med svåra smärtor och vännerna glider allt längre ifrån varandra.

När Ella till hösten påbörjar sin meteorologutbildning, ett sätt för henne att kunna få kontroll över sin tillvaro, tvingas hon för första gången stå på egna ben. Men när hemligheter från förr uppdagas flera år senare, inser hon att den omtanke hon så länge uppskattat hos sina vänner kanske inte har varit enbart av godo. Och vad var det egentligen som hände den där studentdagen?

Kommentar:
Efter Som en öppen bokEn oönskad julklapp och Frågar åt en vän. är Sara Molin tillbaka med sin fjärde roman; Ta ner solen. Precis som föregångarna är det här en varm och mysig feelgood, men det är också en mer gripande och allvarlig historia än de tidigare.

Det handlar om Ella som har EPP, en ovanlig sjukdom som gör att hon inte tål solljus. Det är heltäckande kläder och hatt som gäller, och minimalt med tid att vistas ute i solen. Inte helt enkla förutsättningar när man är barn och tonåring, då man helst av allt vill vara som alla andra. Som tur är har hon ett stöttande kompisgäng – men något händer på deras studentdag som gör att vännerna glider ifrån varandra.

Det här är en varm och fin historia, och det är också intressant och lärorikt. Jag kunde i princip ingenting om EPP eller om meterologi – och visst kan det gränsa till föreläsande på sina håll men jag tycker att det passar bra in (plus är som sagt intressant) så jag köper det.

Välskrivet, varmt och känslostarkt!

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 364
Utgivningsår: 2023