Frågar åt en vän – Sara Molin

Lydia Dunge lever ett hektiskt liv. Hon är avdelningschef på anstalten Vinterbo och har både ett bröllop och en begravning att planera. Med en dement morfar, en mamma som tycks mer besvärad än sorgsen och fyra egensinniga syskon gör Lydia sitt bästa för att mormodern under värdiga former ska föras till sista vilan. Fästmannen Douglas, som alltid har haft sina invändningar mot Lydias brokiga, smått kaotiska familj, känner sig bortprioriterad. Av misstag råkar Lydia skicka ett meddelande avsett för Douglas till Ninos, en total främling. Det blir startskottet för en konversation som blir Lydias följeslagare under de skakiga månaderna fram till begravningen.

Kommentar:

Efter Som en öppen bok och En oönskad julklapp har Sara Molin släppt sin tredje roman, Frågar åt en vän. Och precis som de båda föregående är det en mysig och varm feelgood som piggar upp i vintermörkret.

Huvudpersonen Lydia planerar sitt bröllop med fästmannen Douglas, samtidigt som hon med sin familj försöker styra upp mormoderns begravning. Men det skaver på båda håll. Varför känns bröllopsplaneringen mest kvävande? Och varför vill hennes mamma inte engagera sig i begravningen? Tillsammans med sina syskon, som hon kommer närmare och lär känna på helt nya sätt, och främlingen Nino, får Lydia uppleva en händelserik höst som förändrar allt.

Jag tycker om skildringen av syskonrelationerna som växer fram väldigt fint. Här finns också romantik, såklart, men styrkan ligger hos Lydia och hennes smått kaotiska familj. Jag tycker också om Sara Molins förmåga att fånga läsaren. Egentligen händer det inga stora, dramatiska saker, tempot är långsamt, men det är ändå inte tråkigt. Tonen är träffsäker, och det finns en värme och äkthet genom hela berättandet. Och när boken är slut vill man bara fortsätta hänga med Lydia och alla de andra.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2021