Monstret i Florens – Douglas Preston & Mario Spezi

Den amerikanske författaren Douglas Preston flyttar till en idyllisk by utanför Florens och förverkligar en livslång dröm. Men när han av en slump upptäcker att olivlunden utanför familjens nya villa har en blodig historia blir det också inledningen på en resa in mot ondskans mörker.

Tillsammans med den italienske kriminalreportern Mario Spezi ger han sig ut på jakt efter den ökände seriemördaren Monstret i Florens, som under tio år gäckat polisen med sina grymma mord på unga kärlekspar bland Toscanas böljande kullar. I en utredning som ekar av den trollbindande staden Florens mörka och blodiga historia gör de allt för att spåra den skyldige och blir samtidigt själva utsatta för en illvillig komplott.

Kommentar:
Det här är en helt galen och makaber historia som inte liknar något annat. Mellan åren 1974 och 1985 mördades 7 par, dvs 14 personer, när de parkerat med sina bilar för att ha en romantisk stund bland Florens vackra kullar. Man kopplar också ihop ett dubbelmord från 1968 till samma förövare. Nära hundratusen män har undersökts, mer än ett dussin har suttit häktade, flera har dömts och friats, människor har tagit sina liv, lik har hämtats upp ur gravar, falska bevis har planterats, polis och åklagare har misskött sig grovt – och mördaren är ännu på fri fot, eller kanske avliden vid det här laget.

Bilden av Italien, och undersköna Florens, blir här en helt annan än turistbroschyrernas. Det är helt bisarrt hur man höll på. Det sägs att var tredje nulevande florensare blev till i en bil – då bilarna var det enda ställe där unga vuxna kunde få umgås på tu man hand då de bodde hemma tills de gifte sig. Men inte nog med det. Det fanns också ett stort antal smygare, som kallades indianer. De smög runt bland kullarna, hittade par att flukta på, utrustade med bandspelare och infraröda kameror. De hade delat upp kullarna i zoner sinsemellan och kunde sälja ”bra platser” till varandra, en hel business! Och dessutom fanns en tredje gruppering i form av män som jagade de här indianerna för att avslöja dem och sedan utöva utpressning och hota att avslöja för deras fruar och chefer vad de sysslade med på nätterna. Ja ni hör ju, helt galet! Och mitt bland alla detta så smyger alltså en seriemördare omkring.

Det här är ett fall att fascineras av, i alla fall om man är som jag är förtjust i true crime. Inte nog med att vi har en sadistisk mördare som stympar sina offer, det är också en lång och snårig brottsutredning som kantas av misstag, ryktesspridning, och ren och skär klantighet. Brottsplatser som inte spärras av, vittnen som manipuleras för att bekräfta en påhittad teori, och så blandas även ockultism och satanism in i mixen och vi får en historia som innehåller allt. Eller ja nästan allt. Den rätte förövaren har aldrig avslöjats och dömts, men Preston och Spezi presenterar en teori som är så god som någon. Spezi själv blev förövrigt också frihetsberövad under en period, då man hade teorier om att han planterat falska bevis och eventuellt själv var seriemördaren.

Det här är en gammal bok, den kom ut 2010 och har alltså tretton år på nacken. Sedan dess har ytterligare teorier och misstänkta presenterats, men inget som tagit utredningen i mål. Jag hoppas att man nu med ny och modern teknik kan titta på fallet med nya ögon – och framför allt att polis och myndigheter ska kunna släppa prestigen och erkänna alla misstag som tidigare begåtts.

Fakta:
Originaltitel: The Monster of Florence
Förlag: Reverb
Antal sidor: 249
Utgivningsår: 2010