En oönskad julklapp – Sara Molin

Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär. Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya.

Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Kommentar:
En oönskad julklapp är en mysig feelgood med julkänsla. Det handlar om relationer, såklart, men inte bara av ett romantiskt slag utan även komplicerade förälder-barn-relationer och även svårigheterna att knyta vänskapsrelationer.
Livet på akutmottagningen bjuder på en del fniss vid morgonmöten och patientkontakter. Sara Molin lyckas bra med att pricka in jargong och personlighetstyper.
Jag tycker inte att En oönskad julklapp når upp till samma nivå som Molins förra, Som en öppen bok. Den var strået vassare. Jag tycker inte det flyter på lika bra i handlingen, det glappar en del mellan kalendertid och vad personerna faktiskt gör. Med det menar jag att i handlingen kan det gå två veckor från en konversation påbörjas, till den fortsätter, trots att personerna rimligtvis träffats en hel del under tiden. Jag vet inte, känns bara lite otajmat ibland. Men En oönskad julklapp bjuder ändå på en god stunds mysig läsning som passar finfint i novembermörkret.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 313
Utgivningsår: 2020