Stilla veckan – Sven Petter Naess

Kriminalpolis Harinder Singh återvänder motvilligt till Elvestad, den småstad han en gång växte upp i, för att hjälpa den lokala polisen med utredningen av ett dråp. Singh har både norskt och indiskt påbrå och kände sig aldrig helt accepterad i Elvestad under uppväxten, och så fort han är på plats och börjar jobbar bubblar gamla konflikter upp till ytan igen. 

Mycket är sig likt i hemstaden. Familjen Davidsen, som hade en dominerande position i staden redan när Singh var ung, tillhör fortfarande makteliten. Men nu har Axel, vd:ns son, blivit dödad. Två år tidigare försvann en ung kvinna som umgicks i hans kretsar. Ingen har sett till henne sedan dess. 

När Singh börjar gräva i de båda händelserna visar det sig snart att flera personer har en hel del att dölja och att långt ifrån alla vill berätta sanningen om var de befann sig den natt Axel Davidsen dog. 

Kommentar:
Stilla veckan är första delen i en serie om kriminalpolisen Harinder Singh. Det här är gedigen norsk krim, men samtidigt inte så märkvärdig. Det känns lite som en historia man har läst förut.

Det tog lite tid för mig att komma in i historien och att få grepp om alla personer som figurerar, för det är många namn att hålla reda på. Själva historien är spännande, med många twister i handlingen, stora såväl som mindre, och det blir en bra blandning.

Den lilla orten Elvestad, mellan Oslo och svenska gränsen, skildras väl. En liten småstad, med pappersbruk, och där det inte är så lätt att komma utifrån och försöka passa in. Det är en mörk och dyster ort, både på och under ytan. Harinders bakgrund kommer fram väl, men i övrigt tycker jag inte att han är tillräckligt intressant för att bygga en hel serie på. Hans kollega Rachel gör ett ännu blekare intryck och det är just huvudkaraktärerna som är det svagaste inslaget.

Jag läste boken på norska, Den stille uke.

Fakta:
Originaltitel: Den stille uke
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2023