Skuggriket – Kim Faber & Janni Pedersen

En väktare mister livet i samband med en våldsam explosion på Nordjyllandsverket – ett av Danmarks sista kolkraftverk och en jättelik källa till koldioxidutsläpp. Vad som först verkar vara en olycka visar sig vara ett attentat när polisen hittar fragment av en militär kamikazedrönare bland spillrorna. En radikal organisation tar på sig dådet.

Samma morgon påträffas en annan man mördad i en lyxvilla i Köpenhamns norra delar. Han är son till landets kontroversiella klimatminister, och fallet får en explosiv utveckling då det visar sig att den döde hade ett allvarligt kokainmissbruk – och dessutom en central roll i ett hittills okänt narkotikanätverk.

Utredarna Martin Juncker och Signe Kristiansen kan först inte hitta något samband mellan de två händelserna, men när deras kollegor gör en omvälvande upptäckt ändras förutsättningarna totalt.

Kommentar:
Skuggriket är fjärde delen i serien om utredarna Martin Juncker och Signe Kristiansen, efter Vinterland, Satans sommar och Blodland. Det här är en oerhört stark serie, med hög spänning, välskrivna karaktärer, och med många lager och trådar som bara väntar på att spinnas vidare. Kort sagt, en av mina favoritserier.

Men Skuggriket känns som något av en mellanbok. Här saknas mycket av det jag tidigare uppskattat, och jag upplever det inte riktigt som att något av det som utspelar sig här för Junker och Signe framåt. De är mer passiva huvudpersoner den här gången, och det är andra som står i centrum. Jag tycker inte det blev så bra.

Men slutet bådar gott, och jag har gott hopp om bok nummer fem!

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2023