Vinterland – Kim Faber & Janni Pedersen

Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade.
 
Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen. Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.
 

Kommentar:
Vinterland är första delen i serien om Martin Juncker och Signe Kristiansen, och en sjukt bra kriminalroman som faktiskt har ALLT! Den är fullkomligt lysande. Den griper tag redan från första sidorna med ett brutalt mord, följt av den stora terrorattacken i Köpenhamn, och sedan sitter jag som i ett järngrepp ända till slutet. 

Utredarna Juncker och Signe är riktigt bra porträtterade. Juncker har trampat i klaveret, och känner sig ratad och bortglömd. Han flyttar in hos sin demente far och försöker ta hand om honom, så gott det går. Man riktigt känner demensens skoningslöshet. Också Signe och hennes familjeliv är välskildrat. Hennes passiv-aggressive make Niels stöttar sin fru i hennes arbete, men ger ändå små nålstick för att hon försummar familjen. Både Juncker och Signe är intressanta karaktärer och framförallt är de väldigt verkliga och mänskliga. Vid sidan av att vara toppoliser är de också människor med vanliga problem. 

Jag gillar också det politiska och samhällskritiska och inte minst aktualiteten. Det är här och nu. Och det är väldigt ”danskt”, det vill säga inte särskilt politiskt korrekt och tillrättalagt, med onda nazister och goda muslimer utan här är det blandat. De onda finns överallt, liksom de goda.

Jag är alldeles uppfylld av hur bra Vinterland är. Dansk krim är generellt sett väldigt bra, men det här är något alldeles extra. 

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 480
Utgivningsår: 2020