Andnöd – Amy McCulloch

Journalisten Cecily Wong gör sig beredd att bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu i Himalaya, men viktigast för henne är att få följa den världsberömde bergsbestigaren Charles McVeigh. Hon har satsat allt för storyn: relationer, besparingar och sinnesfrid. Artikeln är hennes sista chans att slå igenom.

Tragedin är ett faktum när en av deltagarna förolyckas, och Cecily börjar frukta för sin och de andras säkerhet. Ett tält som tillhör en okänd klättrare tyder på att de inte är ensamma på berget och ett hotfullt, anonymt meddelande orsakar tryckt stämning i gruppen.

När ännu en av expeditionens deltagare hittas död är det för sent att vända tillbaka. De är strandsatta i en av världens mest otillgängliga och isolerade regioner. Ändå är hårt väder, bråddjupa stup och tunn luft ingenting mot den fara som lurar mitt ibland dem. Det finns en mördare på berget, redo att förgöra dem – en efter en.

Kommentar:
Jag är förtjust i böcker (och filmer) som utspelar sig i den här typen av sammanhang. Det vill säga – isolerade miljöer, utmanande väder, och farliga äventyr. Vare sig det handlar om bergsbestigningar, ensamseglingar eller polarexpeditioner – jag läser allt.

Kanske det också förklarar varför jag känner igen den här historien så mycket. Jag vet att jag inte läst just den här boken förut, men jag känner ändå igen allt och vet vad som kommer att hända. Jag tycker det påminner starkt om en film jag sett nån gång, men jag låter det vara osagt. Det kan vara min hjärna som gör en kompott av allt jag konsumerat i samma stil.

Men i alla fall, det här är en hyfsat spännande thriller för den som gillar både den här typen av isolerade, farliga miljöer, och som också gillar bergsklättring. Det är ganska mycket nördande i detaljer och förklaringar till hur saker går till. Jag gillar det, det känns som att jag lär mig en hel del.

Själva historien är spännande, men det är inte särskilt svårt att gissa hur det ligger till. Det är också en ganska långsam historia – mer fokus på bergsbestigning än mord kan man nog säga. Andnöd, det får man inte av att läsa den här boken utan det anspelar i så fall mer på att det är svårt att andas på hög höjd. Själva sitter man rätt lugnt i läsfåtöljen, men det är ändå trevlig läsning.

Fakta:
Originaltitel: Breathless
Förlag: Modernsista
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2023