Blodland – Kim Faber & Janni Pedersen

Martin Juncker har knappt hunnit tillbaka till jobbet efter en allvarlig operation när en ung kvinna hittas mördad på Amager Fælled. Hon har kvävts till döds och lämnats kvar halvnaken i ett buskage. Hennes kläder ligger prydligt hopvikta på marken vid sidan av kroppen. Det finns inga spår att gå på.

Men mordet väcker något till liv i Juncker. För tio år sedan utredde han ett liknande fall, där man aldrig hittade gärningsmannen, och nu kan han inte frigöra sig från tanken att det kan vara samma mördare.

Signe Kristiansen är glad att Juncker är tillbaka. Hon arbetar med ett knivdråp där en ung nynazist mist livet under en politisk aktion i Nørrebro. Två oberoende fall – tills det visar sig finnas en uppseendeväckande koppling.

Kommentar:
Det är verkligen åka av att läsa Faber Pedersen, så även denna gång. Det börjar i en ände och slutar någon helt annanstans.

Det här mörkret som omringar både Juncker och Signe, och kanske kulminerade redan i Satans sommar, är fortsatt kvar här. Båda plågas av ångest och vet inte vad de ska göra av den. Det börjar i svart med Junckers operation och hans mående efteråt, och det blir ännu mer påtagligt hur ensam han är. Den starke mannen blir så skör i sviterna efter operationen och när kroppen sviker. Han har magrat, är inte i toppform, och dessutom uppe i skilsmässa. Han har knappt någon kontakt med barnen, eller det lilla barnbarnet, och verkar inte förmå att kunna vara någon människa nära.

Även Signe är ensam och har ingen att anförtro sig åt. Hon plågas av skam och skuld, men hon förblir inte passiv. Hon vill ha hämnd. En hämnd som kan kosta henne karriären om hon blir påkommen. Det är två starka personporträtt, som fortsätter att utvecklas, vilket känns positivt för framtiden.

Men det är naturligtvis också en spännande kriminalroman, något av det bästa man kan läsa i den vägen. Själva seriemördarjakten är otroligt spännande, och det slängs ut misstänkta och blindspår hela tiden. Välskrivna sådana och man vet inte riktigt vad man ska tro. Det är dramatiskt och elegant. ooch den här serien håller verkligen högsta klass. Allt blir inte helt uppklarat, men jag är lugn för det kommer fler delar. Fjärde delen Skyggeriget finns redan ute på danska.

Jag har läst boken på danska: Kvæler.

Fakta:
Originaltitel: Kvæler 
Förlag; Modernista
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2022