Pendlarsällskapet – Clare Pooley

Varje morgon åker den excentriska tidningskrönikören Iona Grey tunnelbanan tio stationer, från Hampton Court till Waterloo Station. I hemlighet betraktar hon alla de karaktärer som reser samma rutt: Den söta bokmalen. Den ensamma tonåringen. Sjuksköterskan. Den till synes framgångsrika mansgrisen som alltid sitter för brett isär med benen.

Men en morgon sätter en av resenärerna en vindruva i halsen. Detta skapar en kedjereaktion som gör att de annars så tysta resenärerna måste börja prata med varandra. Och plötsligt börjar vänskaper att blomma…

Kommentar:
Pendlarsällskapet är en varm och mysig roman om oväntade vänskaper. Jag är svag för det här temat med en grupp främlingar, som till synes inte har något gemensamt, men ändå finner vänskap och styrka i varandra. Det är så himla fint och något som vi behöver mer av i den här världen.

Det är lättsam läsning, även om det finns stråk av svärta i handlingen. Personligen hade jag önskat att ännu mer av svärtan kom fram, för det blir väl så gulligt och förutsägbart. Men å andra sidan, en stunds mysig och hjärtevarm underhållning är inte helt fel det heller. Den värmer hjärtat, gott så.

Om du liksom jag är förtjust i romaner om oväntade vänskaper så kan jag rekommendera Det lilla simsällskapet vid havet av Katie May, som handlar om en grupp främlingar som förs samman genom sin kärlek till simning, och The Things We Do For Love av Roisin Meaney där en kvällskurs i kroki är den gemensamme nämnaren. Båda är riktigt bra! Och varför inte Anna Fredrikssons Tisdagsklubben där det handlar om en matlagningskurs.

Fakta:
Originaltitel: The People on Platform 5
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 332
Utgivningsår: 2022