Det lilla simsällskapet vid havet – Katie May

Vid stranden i Whitstable lyckas endast de mest hängiva simma eftersom havet bara är djupt nog vid högvatten. Så när Deb, i sin slitna bikini och med solglasögonen på, titt som tätt stöter ihop med Maisie, med våtdräkt, simglasögon och simskor, utvecklas en oväntad vänskap baserad på deras kärlek till simningen, och att de båda två är nyskilda. 
 
Snart får de sällskap av fler, var och en med egen kris att hantera: Ann, bossig och kontrollerande med en äldre mamma som kräver vård; Julie med tre barn under fem år; och den femtonåriga Chloe, som också hittar sitt lugn i havet. Den tysta och nervösa Bill anses däremot inledningsvis vara en fluktare, men välkomnas snart i simsällskapet även han. 
 
När medlemmarna i Whitstables allmänna simsällskap får reda på att stranden och den gamla charmiga strandpromenaden ska göras om till ett stort, modernt fritidsområde får deras träffar plötsligt en ny mening.
 
Kommentar:
Det lilla simsällskapet vid havet är trots sin kackiga och menlösa titel en härlig feelgood med mening. Det är en ”tant-lit”, och jag gillar de mogna kvinnorna i huvudrollerna. Alla är över 50 och bortemot 60, men det är inga tantiga tanter det handlar om.
 
Det här är främst Debs historia, och hon gör verkligen en resa. Att bryta upp från sitt äktenskap efter så lång tid kräver mod, särskilt när man som Deb inte har någon egen inkomst eller sparade pengar att förlita sig på. Men hon gör det ändå. Och hon vägrar att låta sig knäckas. Hon skaffar nya vänner, hon börjar utbilda sig, hon börjar jobba. Jag gillar henne.
 
Jag tycker också om vänskapen och relationerna i simklubben, alla är lite udda och ensamma, men tillsammans hittar de en gemenskap och styrka som får dem alla att växa. Både karaktärer och handling ligger nära verkligheten, det är lätt att känna igen sig i dem och i den lilla staden.
 
Här finns allvar och svärta såväl som humor och glädje. Det här är varmt och mysigt, lite Lucy Dillon feeling om jag ska jämföra med någon, och definitivt en feelgood som man lägger ifrån sig och mår riktigt gott efter att ha läst ut den.
 
Jag har läst boken på engelska: The Whitstable High Tide Swimming Club
 
Fakta:
Originaltitel: The Whitstable High Tide Swimming Club
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.