Sommaren då katten flyttade – Eli Åhman Owetz

Två år har gått sedan morgonen då Malin lämnade honom. Anders som i vanliga fall älskar sitt jobb i skogen jobbar och jobbar utan att känna någon arbetsglädje. Saknaden är blytung och han förmår inte gå vidare i livet. Malin var Anders stora kärlek. Han hade slarvat bort henne. Tur att Katten funnits, både som tröst och sällskap. Men sedan ett par dagar är Katten försvunnen. Har han också tröttnat och lämnat Anders?

Ett år har gått sedan den där kvällen när han sa att han ville skiljas. Att han hade träffat en annan som skrattade och ville ha honom. Kristian hade varit Nillas stora kärlek. Hon hade slarvat bort honom. Men när hon vaknar den här morgonen är klumpen av saknad i magen äntligen borta. Flytten till det lilla nedgångna men charmiga stenhuset med en trädgård i stort behov av omvårdnad har kanske gjort sitt till slut. Och när hon går ut på trappan med morgonkoppen kaffe har hon fått besök. Det sitter en katt på nedersta trappsteget och tittar upp på henne.

Kommentar:
Sommaren då katten flyttade är den nionde boken i Söderbergasviten, och en uppföljare till händelserna i Brevvännerna. Man behöver inte läsa alla nio delar för att hänga med, men det kan vara bra att ha läst just Brevvännerna.

Jag tycker riktigt mycket om den här serien. Det handlar om vanliga medelålders människor på landet, byliv med grannar och trekaffe. Här har vi en frånskild, ensam, skogsentreprenör som återigen möter kärleken. Och det är så himla fint och hoppfullt.

Eli Åhman Owetz skapar en så varm och mysig stämning, både med miljöer och persongalleri. Och så katten förstås, som spelar själva huvudrollen. Jag vill bara flytta rakt in i boken.

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 365