The things we do for love – Roisin Meaney

Den här boken hittade jag på ett bord med utvalda topptitlar hos Hodges Figgis under min Dublinresa, och jag fastnade både för det och för det höstiga och fina omslaget.

Audrey är konstlärare och ska hålla i en kvällskurs för nybörjare, där deltagarna ska lära sig att teckna människokroppen. Hela boken utspelar sig under de sex höstveckor som kursen pågår, en kurs som kommer att förändra livet för samtliga deltagare.

Bland kursdeltagarna finns Anne, vars man precis har lämnat henne. Hon övertalas att följa med sin svägerska Meg på kursen. Meg som precis startat upp en förskola och behöver något att koppla av med. Megs vän Fiona, nygravid lärare, följer också med. Där finns också Zarek, den polske invandraren, som inte kunde motstå att anmäla sig trots att han egentligen inte har råd. Och Irene, som verkar ha den perfekta familjen och det perfekta livet, men det är något som inte stämmer. Och så den siste deltagaren James, som egentligen inte heter James, nyinflyttad till Carrickbawn och deltagare på kursen eftersom det var den minst dåliga av de kurser som fanns tillgängliga på tisdagarna. Och så finns Jackie där, som tar jobbet som nakenmodell för att tjäna ihop pengar till ett Wii åt sin son. Dessutom är det ett par andra personer vi får följa; den buttre Michael som äger den djuraffär där Audrey köper en hundvalp, och Carmel och Barry som kanske eller kanske inte är Michaels svärdotter och barnbarn.

Puh, det är många karaktärer och livsöden, och ändå har jag inte räknat upp alla. Det är väldigt många att hålla reda på, det blir lite rörigt till en början och tog ett tag för mig att komma in i historien. Vissa karaktärer är bättre tecknade än andra, men det som faktiskt fascinerar mig är att Roisin Meaney lyckas så bra med att få liv i dem allihopa. Det är en välskriven och smart historia som ständigt växlar berättarröst och snyggt pusslas ihop. Ett par sidohistorier hade hon kanske kunnat stryka, alternativt skriva en tjockare bok, så hade det blivit ännu bättre. Slutet var också lite väl hastigt.

Jag får lite vibbar av filmen Love actually när jag läser, det här med främlingar vars vägar korsas eller har okända kopplingar, och det här skulle säkert göra sig riktigt bra som film.

The things we do for love är varm och härlig feelgod-läsning, en perfekt bok att kura ihop sig med i höstrusket. Det är inte en flamsig och ytlig historia, även om omslaget signalerar lättsam chick-lit, utan det är ganska mycket allvar, sorg och tunga ämnen. Men en fin historia. Varm och fin.

Fakta:
Förlag: Hachette Books Ireland
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Three unconnected events took place on the morning of 21st September, which fell that year on a Friday.

Finns på Bokus och Adlibris.