Tre som såg – John Willander Lambrell

En sommarkväll i trakterna kring Malung försvinner tre åttaåriga pojkar. De hittas så småningom döda i en tjärn inte långt från en plats där de brukade leka. Kriminalkommissarie Inge Ingesson vill egentligen bara fokusera på dansbandsveckan som är i antågande, men får istället det svåraste fall han har varit med om på sitt bord. Och ovanpå det verkar det som att en märklig grupp av män har slagit läger i en del av skogen. Det blir övermäktigt och snart står det klart att rikspolisen behöver ingripa.

Monica Eurell överväger till sin stora förvåning ett jobberbjudande i Stockholm. Hon behöver en nystart och hon behöver ett tjockare lönekuvert för att ordna upp sitt privatliv. Och när hon får chansen att ta med profileraren Benjamin Krantz till Malung för att försöka lösa vad som verkar vara ett trippelmord, så tackar hon ja. Fallet visar sig vara långt mer mångbottnat än vad någon i utredningsgruppen har förstått. Och sökandet efter den skyldige blir både svårt och livsfarligt.

Kommentar:
Jag var riktigt förtjust i John Willander Lambrells debut, Den som vet, som kom ut förra året. Här får vi återigen möta kriminalkommisarien Monica Eurell och profileraren Benjamin Krantz som den här gången tar sig an ett trippelmord på tre åttaåriga pojkar. I lilla Malung av alla ställen.

Jag gillar verkligen miljöbeskrivningarna av samhället och dess invånare. Själva mordfallet är snårigt och klurigt, och det är lagom spännande hela vägen. Men mest av allt gillar jag Inge Ingesson. Jag älskar Inge! Jag är svag för lågmälda gubbar, och svag för trivsamma lokalpoliser i allmänhet, och Inge är klockren. Jag vill bara hänga med honom, jag vill till och med följa med på dansbandsveckan.

Monica och Benjamin i all ära, men jag hoppas mest av allt att Inge får plats i nästa del också. Fler mord i Malung tack!

Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 411
Utgivningsår: 2022