Lova mig tystnad – Mattias Edvardsson

Jari och Maria befinner sig mitt i livet med lyckade karriärer och en välordnad tillvaro på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig både i skolan och sina idrotter. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Egentligen hade de inte tänkt att bli långvariga på ICA, men nu har de passerat fyrtio och sitter fast. Sonen Niko är det stora glädjeämnet, duktig och disciplinerad.

En sommarkväll träffas Amanda och Niko och det slår omedelbart gnistor om dem, men föräldrarna tycks inte lika nöjda med sina tonåringars förälskelse. Familjerna delar ett mörkt förflutet och det dröjer inte länge förrän livet vänds upp och ner, och snart är katastrofen ett faktum.

Kommentar:
Efter En helt vanlig familj och Goda grannar och En familjetragedi är Mattias Edvardsson tillbaka med en ny spännande roman om ett brott, och om en familj. I Lova mig tystnad får vi möta ungdomarna Amanda och Niko, och deras respektive familjer.

Redan i bokens inledning får vi veta att något fruktansvärt har hänt. Någon är död. Men vad är det som har hänt, och varför? Historien hoppar bakåt i tiden och bit för bit läggs till pusslet samtidigt som vi får lära känna de båda familjerna. Vi får också lära känna Trelleborg, och även om jag aldrig varit där så känner jag igen småstaden och hur den påverkar människorna som bor där. Det är svårt att komma undan sitt förflutna, den stämpel man en gång fått sitter alltid kvar och påverkar ens liv och hur andra ser på en.

Det här är riktigt spännande, dels att nysta i själva brottet, men som alltid är det familjedynamiken som är det mest spännande. Båda de vuxnas och ungdomarnas perspektiv och dialoger kommer fram, och det känns autentiskt. Att berättelsen hoppar i både tid och berättarperspektiv gör inget alls, för allt är så välgjort.

Mattias Edvardsson är en grymt skicklig författare, det bevisar han gång på gång. Och även om ”alla” gillar honom, så känns det ändå som att han är underskattad. Jag ser aldrig de stora rubrikerna om honom, och nomineringar till Årets bok uteblir år efter år. Men Netflix har i alla fall fattat och filmatiseringen av En helt vanlig familj får premiär i år.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2023