Goda grannar – Mattias Edvardsson

Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka.
Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?
Kommentar:
Efter megasuccén En helt vanlig familj (och megaskandalen, jag har fortfarande inte accepterat att den aldrig blev Årets bok-nominerad) är Mattias Edvardsson tillbaka med en ny roman: Goda grannar. Om den förra var en spännande relationsthriller, så är denna än mer av en relationsrysare. Det är klaustrofobisk stämning och det bubblar under ytan i villakvarteret.
Långsamt och smygande rullas historien upp. Den berättas i nutid och dåtid, före och efter olyckan. Vi lär känna grannarna – den före detta modellen Jacqueline och hennes son Fabian, pensionärsparet Gun-Britt och Åke, och frånskilde Ola. Berättarrösterna växlar mellan Micke, Jacqueline och Fabian. Och det är mycket skickligt strukturerat.
Det finns ett mörkt stråk som löper genom hela romanen, och jag älskar krocken mellan den perfekta ytan och allt det mörka, hotfulla som lurar där under. Hur väl känner du dina grannar egentligen?
Mattias Edvardsson levererar återigen en lysande roman. Gillade du En helt vanlig familj kommer du inte att bli besviken. Och gillar du granndramatik kan jag också tipsa om Petra Holst Bländad som även den gör nedslag i villaidyllen.
Fakta:
Förag: Forum
Antal sidor: 356
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.