Smartast bland mesar – Anders Brodin

Talgoxen är en av Sveriges mest välkända och omtyckta småfåglar. Den är den vanligaste gästen på våra fågelmatningar och historierna är många om hur de snabbt lär sig att äta ur handen eller knacka på köksfönstret när de vill ha påfyllning.

Talgoxen är också en av världens mest utforskade fågelarter. Visste du att den kan räkna till fem, att den kan ha väldigt olika personlighet och att den har nästan lika bra självbehärskning som en människa eller en schimpans?

Kommentar:
Smartast bland mesar är en härligt nördig bok om talgoxen – men det är inte bara en bok för fågelnörden utan en allmänbildande och intressant bok för alla.

Själv skulle jag inte kalla mig fågelnörd – men jag älskar fåglar. Jag har haft någon form av fåglar hos mig i stort sett hela mitt liv – undulater, zebrafinkar, dvärgpapegojor, höns – och saknar ännu kvittret från min senaste Blocket-omplacering Pyret som fick hela tio år hos oss innan hon flög vidare. Jag fascineras också av nördiga fågelskådare som reser hundratals mil för att få syn på någon sällsynt art, jag vill också bli en av dem! Jag har spanat in fågelresor till Rumänien, och tänker att det vore hur kul som helst. Det bästa som finns är ju att umgås med människor man delar ett intresse med. Jag vet dock inte om jag är där än, eller om jag bara tror att jag är det. Jag håller mig lite i utkanten och tränar mig på att se skillnad på gråsparv och pilfink så länge.

Men i alla fall, jag snubblade över Smartast bland mesar när jag letade någon trevlig faktabok att lyssna på, och en talgoxe på omslaget fångade mig direkt. Vi har ett litet projekt på jobbet som inbegriper talgoxe så det har varit mycket fokus på den lilla pippin den senaste tiden. Men inte visste jag att talgoxen var så här pass smart.

Talgoxen är kanske efter skata och kråka den fågel som folk i allmänhet mest känner till, då den är så pass vanlig och utmärker sig med sitt gula bröst. Men vad känner vi till om talgoxen egentligen? Nu har jag fått lära mig att den sjunger olika i stan och på landet. Att den kan knacka hål på huvudet på andra småfåglar och äta upp hjärnan. Den knackar också på bikupor för att locka ut bin som de äter upp – och på människors fönsterrutor när vi glömt fylla på i fågelbordet. Den kan memorera var andra fåglar gömmer mat för att sedan stjäla den och klarar sig bättre än andra mesfåglar när man testar problemlösning. Och att talgoxen heter kjöttmeis på norska.

Trots att Smartast bland mesar kan upplevas som nördig och smal, så är den absolut inte det. Den är skriven på ett lättillgängligt sätt och gör att du både lär dig mer under läsningen och blir nyfiken på att veta ännu mer efteråt. Det här kan vara inkörsporten till ett tyngre fågel- och naturmissbruk. Själv ska jag nu ge mig i kast med uppföljaren Fångad av fåglar.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 235
Utgivningsår: 2020