Sweet Lolita – Kicki Sehlstedt

Det är en varm försommarvecka i Stockholm. Trettonåriga Matilda Karlsson söker kickar tillsammans med nyvunna vänner i en frånvarande vuxenvärld. Samtidigt hittas en kvinna död efter en bröllopsfest i Stockholms skärgård. Den döda kvinnan visar sig vara syster till journalisten och före detta utrikeskorrespondenten Aida Svantesson.
 
I efterforskningarna efter systerns död får hon hjälp från oväntat håll, av den kända och frispråkiga kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Hon rör sig vant i såväl akademiska kretsar som i tv-världen och blir en viktig pusselbit i Aidas desperata sökande.
 
Kommentar:
Jag missade helt Sweet Lolita när den kom ut förra året, men fastnade nu istället för nästa del i serien, Oskuld, som precis har kommit ut. Men innan jag läser den var jag såklart tvungen att läsa del ett. Och jäklar så bra den var! Jag är glad att jag missade den när den kom ut, för nu kan jag kasta mig över del två utan att behöva vänta så länge.
 
Delvis fastnar jag så hårt för Sweet Lolita för att det handlar om trettonåriga tjejer, och jag har precis en sådan här i huset. Det skakar om extra mycket och hela historien kommer väldigt nära. Den kryper in under huden på mig. Här finns också en tonsäker dialog och en realistisk skildring av klyftan mellan tonårsvärld och vuxenvärld. Det känns som att det här har hänt på riktigt.
 
Kicki Sehlstedt är journalist och kriminolog, och det märks. Det känns som att hon är hemtam i både journalistvärlden och akademikervärlden.
 
Det handlar om män som utnyttjar barn och kvinnor, om utsatta ungdomar, men det handlar också om kvinnor som tar plats och kräver sin rätt.
 
Huvudpersonerna Aida och Kajan är en uppfriskande kombo, och om ni inte redan förstått det så ser jag väldigt mycket fram emot att få läsa nästa bok i serien.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.