Bara ett offer – Kicki Sehlstedt

Ett anonymt Instagram-konto pekar ut en politiker som våldtäktsman. När han en tid senare hittas död, hängd i ett träd på Yasuragi utanför Stockholm, börjar Aida och Kajan gräva i fallet. Har han tagit självmord eller är han mördad?

I en annan del av Stockholm utsätts en kvinna för ett övergrepp som aldrig kommer anmälas eller berättas om under hashtag Metoo. Hon är en av alla de människor som lever i ett rättslöst skuggsamhälle mitt ibland oss.

Kommentar:
Bara ett offer är den tredje delen i Probono-serien, med den grävande journalisten Aida Svantesson och kriminologen Kajan Berglund i huvudrollerna. Liksom i de båda tidigare delarna, Sweet Lolita och Oskuld, ligger fokus på mäns våld mot och hänsynslösa utnyttjande av kvinnor.

Kicki Sehlstedt är både journalist och kriminolog och som författare förenar hon klockrent de båda yrkesrollerna. Det märks att hon vet vad hon skriver om, hon kan ämnet, och hon delar samma brinnande engagemang som både Kajan och Aida. Och det känns som att jag läser en berättelse från verkligheten.

Jag blir både ledsen och omskakad av att följa de människoöden som skildras, det är ovärdigt vårt samhälle och ändå är det så samtiden ser ut. Men det är inte bara nedbrytande läsning, det är också upplyftande att möta sådana karaktärer som Aida och Kajan.

Bara ett offer är en aktuell, engagerande  och mästerlig kriminalroman. Sluta aldrig skriva, Kicki Sehlstedt. Din röst behövs.

Fakta:
Förlag: Bazar förlag
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2021